Jaroslav Kulčák z Nového Hrozenkova, syn zedníka Jana Kulčáka, se na otcovu radu vyučil v letech 1935-39 pekařem, ačkoli maminka z něj chtěla mít krejčího a on by byl rád elektromechanikem. Teoretické znalosti získal na Živnostenské škole v Novém Hrozenkově, praxi v pekárně U Majerky v Karolince. První chleba upekl ve dvaceti letech, r. 1944 získal tovaryšský list a po složení pekařských mistrovských zkoušek si zažádal o živnostenský list.
R. 1947 začal budovat vlastní pekárnu, ale na začátku r. 1949 byla znárodněna a Jaroslav Kulčák skončil na dva měsíce ve vazbě. Později se stal řadovým zaměstnancem pekárny a pracoval v ní 40 let. Po převratu r. 1989 mu byla pekárna vrácena i s živnostenským listem a dalších téměř 30 let, až do své smrti, stál Jaroslav Kulčák v jejím čele. Vyhlášený hrozenkovský chléb podle tradiční receptury je držitelem značky Pravé valašské.
Text: Valašsko: vlastivědná revue. 2015/1, č. 34 (květen), s. 27-28
Fotografie: Památník Antonína Strnadla v Novém Hrozenkově.
Další informace: FOHLEROVÁ, Milada. S pekařem Jaroslavem Kulčákem nejen o hrozenkovském chlebu. Valašsko: vlastivědná revue. 2015/1, č. 34 (květen), s. 27-28.
Chléb pečeme podle původní receptury. Slovácký deník [online]. 2007-11-02 [cit. 2017-03-27].
KOŇAŘÍK, Jiří. Jak se má, co dělá mistr pekař Jaroslav Kulčák. Naše Valašsko. 1999, roč. 7, č. 4 (26.1.1999), s. 6.
Zemřel Jaroslav Kulčák. Jalovec [online]. 2017-01-23 [cit. 2017-03-27].